- 1
- 2
- 3
Stema comunei Borcea, județul Călărași
Stema comunei Borcea, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioară, în dreapta, în câmp albastru, se află o pasăre în zbor de argint. În partea superioară, în stânga, în câmp roșu, se află un călăreț pe un cal aflat în salt, totul de aur. În vârful scutului, în dreapta, în câmp roșu, se află un mănunchi format din 5 spice de grâu de aur. În vârful scutului, în stânga, în câmp albastru, se află un brâu undat de argint, având deasupra un pește de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Pasărea în zbor face referire la aeroportul militar din localitate. Călărețul reprezintă călărețul danubian, o semizeitate getică datând din sec. IV-III î.Hr. și descoperit în urma unor săpături arheologice. Mănunchiul cu spicele de grâu simbolizează una din ocupațiile de bază ale locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei. Brâul undat reprezintă râul Borcea, iar peștele simbolizează bogăția piscicolă a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 511 din 14 august 2013).
Stema comunei Chirnogi, județul Călărași
Stema comunei Chirnogi, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de două brâuri undate de argint. În partea superioară se află un ciorchine cu struguri de aur, flancat de două spice de grâu poziționate în săritoare, de aur. În vârful scutului se află o faleră de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Ciorchinele cu struguri și spicele de grâu semnifică principalele ocupații ale locuitorilor, viticultura și agricultura. Brâurile undate simbolizează faptul că localitatea se află la confluența râului Argeș cu fluviul Dunărea. Falera amintește de trecutul istoric al localității și vestigiile arheologice descoperite în zonă. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 83 din 01 februarie 2011).
Stema comunei Dragalina, județul Călărași
Stema comunei Dragalina, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în partea superioară. În partea superioară, în partea dreaptă, în câmp roșu, pe un soclu dreptunghiular, se află bustul unui bărbat, văzut din față, purtând mustață, chipiu cu panaș pe cap, îmbrăcat cu o tunică cu epoleți, încheiată cu doi nasturi, având la gât Crucea de Fier, iar pe piept, în partea stângă, poziționate 2:1, Ordinul „Mihai Viteazu“, Ordinul „Coroana României“ și Ordinul „Steaua României“, totul de argint. În partea superioară, în partea stângă, în câmp verde, se află trei spice de grâu de aur, încrucișate. În vârful scutului, pe culoare albastră, se află un soldat roman, cu un coif pe cap, încins la mijloc, în partea stângă, cu o sabie, ținând cu mâna dreaptă o sabie cu un cap de turc înfipt în ea, totul de argint. Soldatul stă călare pe un cal alb, aflat în salt, cu valtrap și harnașament auriu, ținând cu mâna stângă frâul animalului. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Bustul face trimitere la generalul Ioan Dragalina, erou al Primului Război Mondial, cel de la care provine numele comunei. Cele trei spice de grâu fac referire la ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor ce alcătuiesc comuna. Soldatul roman călare este preluat din blazonul lui Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești, pe ale cărui moșii s-a format comuna. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 587 din 11 iulie 2018).
Stema comunei Dragoș Vodă, județul Călărași
Stema comunei Dragoș Vodă, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă. În partea superioară, în câmp roșu, se află un plug de argint, orientat spre stânga. În dreapta, în câmp verde, se află două spice de grâu, care se întretaie în partea inferioară, având între ele un știulete de porumb așezat în pal, totul de aur. În stânga, în câmp albastru, se află o cruce treflată de aur, cu brațul vertical inferior mai alungit. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Plugul, spicele de grâu și știuletele de porumb simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar cele 3 plante erbacee indică numărul satelor componente ale comunei. Crucea reprezintă lăcașele de cult din zonă. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 511 din 14 august 2013).
Stema comunei Fundeni, județul Călărași
Stema comunei Fundeni, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară se află două ramuri de stejar de aur, dispuse semicircular, ale căror părți inferioare se încrucișează în săritoare, asuprite de un snop de spice de grâu de aur. În partea inferioară se află o biserică de argint, cu plan circular, acoperit printr-o cupolă; în partea frontală, biserica are un turn acoperit, înălțat printr-o cruce, cu intrarea arcuită, ajurată negru, deasupra căreia se află trei deschideri, de asemenea ajurate negru și arcuite. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Snopul de spice simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Ramurile de stejar evocă bogăția silvică a zonei. Brâul undat reprezintă râul Dâmbovița, care străbate localitatea. Biserica reprezintă biserica din Frunzănești, construită în anul 1732 și declarată monument istoric. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 13 din 9 ianuarie 2014).
Stema comunei Jegălia, județul Călărași
Stema comunei Jegălia, potrivit anexei nr. 1.3, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în șef. În partea superioară, în dreapta, în câmp argintiu, se află o salcie verde dezrădăcinată. În partea superioară, în stânga, în câmp verde, se află un știulete de porumb și un spic de grâu, care se întretaie în partea de jos, având între ele o floarea-soarelui așezată în pal, totul de aur. În vârful scutului, în câmp albastru, se află un brâu undat, având deasupra un pește ondulat, poziționat în pal, totul de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Salcia și peștele reprezintă bogăția silvică și piscicolă a zonei. Știuletele de porumb, spicul de grâu și floarea-soarelui simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar cele 3 plante erbacee indică numărul satelor componente ale comunei. Brâul undat evocă hidrografia localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 511 din 14 august 2013).
Stema comunei Mânăstirea, județul Călărași
Stema comunei Mânăstirea se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat, de argint și despicat. În cartierul 1, în câmp albastru, se află un vas de aur, asemănător cu o strachină, cu trei linii negre, paralele, de aceeași lungime și ușor concave pe mijloc, cu un butan înspre flancul senestru, înzestrat în partea dreaptă superioară cu o toartă sub formă de cap de rață. În cartierul 2, în câmp roșu, se află o biserică de argint, redată frontal, cu trei intrări arcuite și ajurate negru, cele de pe flancuri mai mari și egale, cu acoperiș în două ape, terminat cu o cruce, înălțat printr-un turn de formă hexagonală, dotat cu o fereastră arcuită și ajurată negru, având acoperiș în formă de clopot, surmontat de un glob terminat cu o cruce. În cartierul 3, în câmp roșu, se află un caduceu de aur. În cartierul 4, în câmp albastru, se află trei spice de grâu de aur, poziționate în evantai și încrucișate la mijlocul lor. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Vasul face trimitere la vasul de ceramică descoperit în așezarea preistorică de la Sultana-Malu Roșu (cca 4.500-4.000 î. Hr.), sit arheologic important aflat pe teritoriul satului Sultana din comună. Biserica face referire la denumirea localității și la biserica ce poartă hramul „Sfântul Dumitru și Sfântul Nestor“, construită în anul 1648 din porunca domnitorului Matei Basarab, declarată monument de arhitectură de importanță națională și monument istoric. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor ce alcătuiesc comuna. Caduceul face referire la târgul comunal ce are loc în fiecare duminică. Brâul undat evocă hidrografia localității, lacul Mostiștea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1045 din 02 noiembrie 2021).
Stema comunei Modelu, județul Călărași
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Modelu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp roșu, se află 3 spice de aur, toate de aceeași mărime și dispuse în mod egal. În partea inferioară, în câmp albastru, se află o casă de argint, iar vârful scutului este delimitat de fascia undată de un câmp de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul spicelor reprezintă numărul satelor care alcătuiesc comuna. Casa face trimitere la construcțiile de acest fel, care dau denumirea localității. Fascia amintește de brațul Borcea al fluviului Dunărea, pe al cărui mal stâng se află localitatea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 460 din 06 iulie 2010).
Stema comunei Tămădău Mare, județul Călărași
Stema comunei Tămădău Mare se compune dintr-un scut triunghiular cu flancurile rotunjite, împărțit în furcă răsturnată. În partea superioară, în partea dreaptă, în câmp albastru, o dropie de aur. În partea superioară, în partea stângă, în câmp roșu, un buchet compus din șapte frunze de stejar de aur dispuse radial. În vârful scutului, pe argint, se află o cruce treflată de aur, cu bordură albastră. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Dropia face parte din fauna locală. Cele șapte frunze de stejar fac referire la bogăția silvică a zonei, iar numărul lor indică numărul satelor ce alcătuiesc comuna. Crucea face aluzie la crucea de piatră din Dârvari, atestată din anul 1794, precum și la biserica din satul Tămădău Mare, monument istoric datând din anul 1810.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 550 din 04 iulie 2019).
Stema comunei Vâlcelele, județul Călărași
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Vâlcelele se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioară, în câmp albastru, se află o cruce treflată de argint. În partea superioară, în câmp roșu, se află un cap de bovină de aur. În vârful scutului, în câmp roșu, se află două spice de grâu de aur, poziționate în pal. În vârful scutului, în câmp albastru, se află 2 știuleți de aur, așezați în pal. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Crucea amintește de vechea denumire a localității, Crucea Giurchii. Capul de bovină, spicele de grâu și știuleții de porumb reprezintă principalele ocupații ale locuitorilor, zootehnia și agricultura. Numărul spicelor și cel al știuleților simbolizează numărul satelor componente ale localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 257 din 09 mai 2013).