Comună membră ACoR din 11.12.2020
Prin HCL nr. 30 din 11.12.2020 comuna Ștefan Vodă a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
La sfârșitul secolului al XIX-lea, teritoriul actual al comunei făcea parte din comuna Călărașii Vechi, iar satul tocmai apăruse în jurul stației de cale ferată „Siliștea”, având numele de „Gara-Siliștea”. Anuarul Socec din 1925 consemnează însă deja comuna ca fiind înființată, cu numele de Ștefan Vodă, având 1808 locuitori și aparținând plășii Ciocănești din județul Ialomița.
În 1950, comuna a fost arondată raionului Călărași din regiunea Ialomița și apoi (după 1952) din regiunea București. În 1968, a revenit la județul Ialomița, reînființat. În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Călărași.
Fiind comună nou creată, pentru administrația publică locală problemele ce trebuiau rezolvate nu erau deloc ușoare. În primul rând nu existau sedii pentru principalele instituții ale comunei: primărie, școală, biserică, post de jandarmi, etc.
În 1922, cu sprijinul Ministerului Învățământului și cu contribuția în muncă a locuitorilor comunei, se construiește un local de școală unde învață și astăzi copiii locuitorilor acestei comune.
În anul 1924 se terminau lucrările la biserica din comună, iar în anul 1938 s-a pietruit drumul ce face legătura dintre sat și Drumul Național 21 – Slobozia Călărași.
În anul 1932, în timpul mandatului de primar al lui Constantin Petru s-a construit sediul Primăriei unde funcționează și astăzi administrația publică locală.
Comuna Ștefan Vodă face parte din Regiunea Sud Muntenia fiind amplasată partea de sud-est a județului Călărași, la 14 km de municipiul Călărași, capitala județului și la 120 km de capitala țării.
Comuna se află în centrul județului și este traversată de șoseaua națională DN21, care leagă Călărașiul de Slobozia. Prin comună trece și calea ferată Slobozia-Călărași, pe care este deservită de stația Ștefan Vodă.
Până în anul 1910 satul Grătaru a fost sat component al comunei Cuza Vodă.
Serviciile publice pe care la presta Primăria Cuza Vodă pentru locuitorii satului Grătaru erau îngreunate de distanța dintre acesta și Primărie (12 km.) cât și de lipsa unor drumuri de acces amenajate.
Conștienți că numai devenind localitate de sine stătătoare puteau să se dezvolte mai intens, un grup de inițiatori format din cei mai bogați oameni din sat, din care au făcut parte Nica Petre, Ivan Ion, Tănase Marin, a mers la București solicitând Guvernului și Regelui Carol I transformarea satului Grătaru în comună de sine stătătoare cu administrație publică proprie, lucru ce s-a realizat în anul 1910, satul Grătaru devenind comuna Ștefan Vodă. Neexistând un spațiu special amenajat, Primăria comunei Ștefan Vodă a funcționat în casa celui desemnat primar – Nica Petre, recunoscut ca fiind cel mai bogat și respectat om din sat.
![]() | Nu are o stemă aprobată prin H.G. |

Ionel ZARDOVA
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: comunastefanvoda.ro
E-mail: contact@comunastefanvoda.ro
Telefon: +40 372 900 080