FILIALA JUDEȚEANĂ CĂLĂRAȘI
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Ciocănești

Comună membră ACoR din 18.02.2009

Prin HCL nr. 3 din 18.02.2009 comuna Ciocănești a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

În 1700, localitatea este atestată în harta lui Cantacuzino și apare în copia austriacă din 1707 sub denumirea Tzocanesti.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei funcționau, în plasa Borcea a județului Ialomița, comunele Ciocănești-Mărgineni și Ciocănești-Sârbi. Prima era formată din satele Ciocănești-Mărgineni, Ciocănești-Pământeni și Găunoși, cu 1807 locuitori, două biserici și trei școli (una mixtă, una de băieți și una de fete) având în total 181 de elevi (dintre care 60 de fete). Comuna Ciocănești-Sârbi era formată dintr-un singur sat, lipit de Ciocănești-Mărgineni și aflat imediat la vest de acesta; comuna avea 1437 de locuitori, o biserică și două școli — una de băieți, cu 74 de elevi și una de fete cu 57 de eleve. Anuarul Socec din 1925 consemnează apariția comunei actuale Ciocănești prin reorganizarea celor două foste comune; ea era compusă din satele Andolina, Ciocănești și Smârdan, avea 5114 locuitori și era reședința plășii Ciocănești din același județ.

În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Călărași din regiunea Ialomița și apoi (după 1952) din regiunea București. În 1968, ea a revenit la județul Ialomița, reînființat, iar satele Andolina și Smârdan au fost desființate și comasate cu satul Ciocănești. În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Călărași.

Comuna se află în zona central-sudică a județului, la limita cu regiunea Silistra din Bulgaria, pe malul stâng al Dunării. În dreptul localității Ciocănești se găsește pe Dunăre ostrovul Ciocănești. Prin comună trece șoseaua națională DN31, care leagă Călărașiul de Oltenița.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Dan VELICU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: primaria-ciocanesti.ro
 E-mail: primaria@primaria-ciocanesti.ro
 Telefon: +40 242 337 305